Bergen met sneeuw. Geen idee of dat het hele jaar blijft liggen |
Genomen om 16.25 uur midden in de zon |
Eerst maar alles wat met taal te maken heeft.
Op het werk is het, op dit moment, schakelen tussen Nederlands en Engels. Dat zijn voor mij de meest gebruikte talen. Nederlands omdat ik voor de Nederlandse werknemers van onze klant werk, Engels omdat dat de voertaal binnen het bedrijf is (of hoort te zijn).
Ik werk voor 1 klant en ik zit in een internationaal team. Het overgrote deel van mijn team spreekt van huis uit Spaans dus onderling wordt vooral Spaans gesproken. Dat is soms irritant omdat je niet meekrijgt waar het over gaat. Aan de andere kant zijn mijn Nederlandse collega en ik geen haar beter. Dus in die zin moet ik niet zeuren ;-). Maar op vragen krijg ik altijd een Engels antwoord en dat is ook goed verstaanbaar.
Het is niet vermoeiend om constant tussen diverse talen te schakelen. Ik merk wel dat ik Nederlandse vaktermen snel kwijt raak. Als iedereen om je heen het steeds over maternity leave heeft, dan is het wel even hard nadenken dat het in het Nederland zwangerschapsverlof heet.
Buiten het werk is het vooral Spaans wat de klok slaat en daar versta ik dus niet heel erg veel van. Ik word inmiddels door een collega getraind in het Spaans. Zij is degene die mij helpt met het zoeken van een appartement en ik moet alles wat met wonen te maken heeft in het Spaans opschrijven (schrijffouten zijn toegestaan). Het spreken wordt er nog niet beter van maar mijn woordenschat wordt wel groter.
Sinds zaterdag heb ik een Spaans-Engels/Engels-Spaans woordenboek in mijn tas. In geval van nood kan ik het woord opzoeken en dan proberen uit te spreken wat ik zoek. Misschien is het daardoor ook gemakkelijker communiceren tijdens het breigroepje. En ik heb een Spaans-Spaans woordenboekje gekocht. Als ik de betekenis van een Spaans woord zoek, moet ik van mijzelf eerst in dit woordenboek kijken om te zien of ik uit de beschrijving op kan maken wat het is.
Mijn werkgever vergoedt 75% van de kosten van Spaanse les en ik ben zeker van plan dat te gaan doen. Maar voorlopig ben ik blij dat ik als ik 's avonds tegen 20.00 uur alles klaar heb. Het heeft weinig zin om nu al taallessen te volgen met bijbehorend huiswerk, daar heb ik op dit moment geen energie voor.
Tot zover taal. Nu over tot het weer. Ook dat blijkt een gewild onderwerp van vragen.
Onderaan mijn blog plaats ik 2 foto's (geen idee waarom maar ze staan nu ineens bovenaan). Ze zijn beiden afgelopen zondag genomen. Op de ene foto zie je de bergen met sneeuw. Er wordt hier nog steeds geskied. De andere is van een klok-temperatuurding. De temperatuur spreekt met 28C voor zich. Ik moet er wel bij zeggen dat dit in de volle zon was. Zodra je iets uit de zon was, was de temperatuur wel koeler.
Van het weer krijg ik niet veel mee. Als ik 's morgens richting werk vertrek kan het nog behoorlijk koud zijn (soms zelfs wolkjes blazen), overdag zit ik binnen en 's avonds is de zon vaak al onder (als die er geweest is die dag). Maar het is met een jas aan best mogelijk om een paar uur op een terrasje te zitten zonder het gevoel te krijgen dat je bevriest.
Ik heb de indruk dat de nachten hier tot nu toe nog erg koud zijn maar dat als de zon schijnt die dan al wel behoorlijk wat kracht heeft.
De meeste mensen maken zich druk om de zomermaanden die heel erg warm kunnen zijn maar de meeste Spanjaarden maken zich meer druk om de winter. De periode van (relatieve) kou is voor hun veel langer dan die van warmte. Bovendien zijn de meeste huizen niet uitgerust met centrale verwarming. Dus als het koud wordt
Ik hoop dat ik hiermee de vragen voldoende heb beantwoord. Mocht dat niet het geval zijn dan hoor ik het graag en als er nieuwe vragen zijn ook.
Thermo ondergoed meenemen vanuit Nederland :-)
BeantwoordenVerwijderenAch, hier regent het vandaag........... en ik wil je wel een trui brengen.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de update!
Klaasje
Leuk om meer te lezen over je Spanje-avontuur!
BeantwoordenVerwijderen