zondag 13 april 2014

Semana Santa 2

Vandaag 2 berichten vanuit Spanje. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je "zomaar" tegen je eerste processie oploopt.

Binnen mijn werk zijn er veel Nederlanders die, zelfs na 2 jaar hier wonen en werken, geen enkele moeite doen om zich te verdiepen in de Spaanse taal en Spaanse gewoonten. Die, zodra ze kunnen, richting Torremelinos rijden om daar flink in te slaan in de Hollandse winkel. Hun enige contacten bestaan uit Nederlandse collega's. Aan alle kanten merk ik dat dit binnen de Spaanstaligen binnen het bedrijf niet op prijs wordt gesteld.

Ik zit (gelukkig) anders in elkaar. Ik vind dat ik in ieder geval een poging kan doen om de taal onder de knie te krijgen en mij enigszins te verdiepen in de zeden en gewoonten van het land waarin ik mij bevind. Daarnaast heb ik een aangeboren nieuwsgierigheid wat in veel gevallen handig is (niet altijd).

Dus als ik op mijn zondagse middagronde allerlei mensen tegen kom met palm- en olijftakken hoef ik niet lang na te denken om tegen de stroom in te onderzoeken waar dat vandaan komt. Het is de zondag voor Pasen, het kon dan ook niet anders dat ik bij een kerk uitkwam en mijn snufferdje even om de hoek van de deur gestoken. De takken kwamen toch niet uit de kerk (of van een mis eerder) maar ik zag in de kerk wel de processiebeelden staan die komende week door de stad worden gezeuld. Altijd leuk.

Op de terugweg van mijn zondagse middagronde liep ik een muziekkorps tegen het lijf wat bezig was te verzamelen. Vervolgens kwam er een tweede muziekkorps langs wat ergens anders ging verzamelen en leek mij wel een goed idee om op een bankje te wachten totdat de muziek op stap ging en er maar achteraan mee te lopen. Zodoende kwam ik bij dezelfde kerk uit als aan het begin van de middag waar het heel erg druk was. Televisie erbij, hier ging iets belangrijks gebeuren. En zo kom je dan in je eerste processie terecht. Zoals uit de foto's blijkt heb ik niet veel meer gezien dan hoofden maar het was leuk om mee te maken.

Inmiddels ben ik erachter dat met de processies de laatste week uit het leven van Jesus wordt uitgebeeld. Hoewel mijn bijbelkennis te wensen overlaat, weet ik wel dat ik vandaag de intocht in Jeruzalem heb gezien.


Iedereen is vol verwachting

Ik kon niet zien hoe dit voortbewogen wordt.
Het koste veel tijd om de bocht te nemen.

Dit zijn de "ku-klux-clan"-wezens.
Deze zijn wit en blauw.

Volgens mij is al het zilverwerk wel voorbij gekomen

Het leek erop dat de Maria belangrijker was dan Jesus.
Er werd in ieder geval harder geklapt.

1 opmerking:

  1. Beste Stuiterbolletje, die ku-klux-clan wezens, zijn boetelingen die capriotes (puntmutsen) dragen. Deze kappen zijn ontstaan uit een oude straf van de inquisitie. Zeg dit maar niet tegen je Spaanse collega's.
    groetjes Truus

    BeantwoordenVerwijderen