maandag 14 april 2014

Financiën en "achterklap"

Laat ik maar met de achterklap beginnen:
Met minstens 10% Nederlanders op het werk is er altijd wel een groep die "klaagt" over geld. Ik zet een aantal opgevangen meningen op een rijtje en zoals jullie zullen zien is het soms nog tegenstrijdig ook.

- als je als HR-adviseur begint en vervolgens payroll-adviseur wordt dan moet je hard werken om het daarbij behorende salaris te krijgen (een HR-adviseur verdient € 13.500,00 bruto per jaar, een payroll-adviseur € 14.000,00).
- het is voordeliger om je na een jaar geen vast contract aan te bieden. Tegen die tijd hebben ze de trainingskosten eruit en kunnen ze beter nieuwe mensen aannemen.

- ze zijn dolblij dat je als Nederlander langer wilt blijven dan een jaar. Er is een chronisch tekort aan Nederlanders, dus je hoeft niet bang te zijn dat je na een jaar op straat staat.
- je krijg meer betaald dan het minimumloon maar zelfs voor Spaanse begrippen verdien je hier toch wel erg weinig.
- voor een bedrijf dat HR en het beste uit mensen halen erg hoog in het vaandel heeft staan, laten ze het ten aanzien van hun eigen personeel niet echt zien.

Het antwoord op de vraag waarom dit werk niet vanuit Nederland wordt gedaan ligt dus met name op het loonniveau. Als ik het goed begrepen heb, ligt het minimumloon in Spanje rond de € 600,00 bruto. Ik zit op ongeveer € 800,00 bruto en volgens een collega verdien je in de horeca tegen de € 1000,00 bruto (exclusief fooi). En natuurlijk besparen waar mogelijk. In Nederland zou ik een contract hebben gekregen met ingang van 1 maart, hier een contract met ingang 3 maart wat dus weer 2 dagen scheelt in uitbetalen.

Mijn eerste loonstrook zag er herrekend naar 31 dagen ongeveer als volgt uit:
Brutoloon: € 808,83 brutoloon.
1/12e kerstbonus en vakantiegeld  € 134,82
(in plaats van in mei en december wat gebruikelijker is)
Convenia en conv. absorbibie: €  145,48.
(geen idee wat dat is)
Totaal € 1089,13 bruto.
Dit is minder dan € 14.000/12 (= € 1166,67). Als ik mijn loonstrook over april krijg ga ik mij daar eens in verdiepen.

Vervolgens gaat er ook weer het een en ander af. 

4,7% cotizacion contingenoias communes: € 51,19
0,10% cotizacion formica professional: € 1,09
1,6% cotizacion desempleo: € 17,43
2% tributacion RPF: € 21,78
Totaal: € 91,49

Blijft er netto over € 1089,13 -/- € 91,49 = € 997,64.
Na een jaar verandert dit. Vanwege het feit dat ik een tijdelijk contract heb, betaal ik nu maar 2% belasting. Bij een vast contract wordt dat waarschijnlijk 15%. Dan ga ik er dus 13% op achteruit. Als ik het verschil heb ontdekt tussen mijn nu herrekende bruto salaris en wat het volgens mij zou moeten zijn, dan ga ik mij daar eens in verdiepen.

Kortom: je hoeft dit werk dus niet voor het geld te doen en daar zit de winst voor mijn werkgever. En zolang er mensen zijn die dit voor een jaar willen doen omdat het goed staat op hun CV of omdat ze niet voldoende verdienen met hun b&b, dan hoeft mijn werkgever er ook niet over na te denken om iets aan het loonniveau te veranderen.

3 opmerkingen:

 1. Is dat voor 36-40 uur werken? ja dat is een stuk lager dan in Nederland. Zitten er verder nog dingen bij die je "krijgt" maaltijden of zo en woonvergoeding? Het lijkt met dat je als je weet dat je maar een jaar gaat blijven je ook anders en misschien wat makkelijker leeft, half vakantiegevoel op dagen dat je niet werkt en dat is duurder in de praktijk. Je geeft misschien meer uit aan toeristische dingen die je nu bijna naast de deur hebt. Komende tijd met je man zal ook iets duurder dan alleen zijn, kom je met deze inkomsten goed uit of moet er spaargeld bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oeps, direct hier het minimumloon opgezocht.... is toch ruim meer.
  Maar, scroll scroll, voor 400 krijg je hier volgens mij geen gemeubileerd appartement. Als het eten dan ook een passende prijs heeft
  Toch wekt het niet de indruk dat je er rijk van gaat worden. Gelukkig krijg je er ook puntmutsen en prachtige bergen bij

  groet Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. kun je rondkomen met dit bedrag of moet je er zelf wat bijleggen?
  en heb je al een idee hoe lang je dit wilt blijven doen? en wat dan? of dan wat?

  groetje en prettige paasdagen
  (is Man er al en hoe ervaart hij dit allemaal)

  Berber

  BeantwoordenVerwijderen