vrijdag 12 juni 2015

Het kon nog ingewikkelder ;-)

Bij het accepteren van deze baan ben ik ervan uitgegaan dat er binnen mijn bedrijf niet echt veel mogelijkheden op ander werk zouden zijn. Ik ben aangenomen als HR/Payroll adviser en ik kan dat doen binnen mijn eigen team of ik stap over naar een soortgelijke functie binnen een ander team. Dat waren zo ongeveer wel de smaken die in mijn beleving beschikbaar waren. 
Daarnaast kan ik binnen mijn team nog wat aanvullende taken op mij nemen, hoewel nemen niet goed gekozen is. Na 6 maanden binnen het team gewerkt te hebben, wordt van je verwacht dat je aanvullende taken uitvoert. Zo maak ik sinds januari deel uit van het sales compensation team wat ervoor zorgt dat alle advisers op tijd de sales bedragen voor hun landen krijgen. En sinds vorige maand ben ik samen met nog een andere collega de backup van onze quality manager. 

In de meer dan een jaar dat ik hier nu werk is het nog nooit in mijn hoofd opgekomen om naar een andere functie binnen mijn bedrijf te kijken. Voor mijn gevoel heb ik de Nederlandse vestiging van mijn klant nog niet goed genoeg op de rit om het zonder problemen over te dragen. Daarnaast is mijn team, van alle teams die er zijn, zeker niet 1 van de slechtsten en zoals gezegd, ging ik ervan uit dat ik hooguit hetzelfde werk zou gaan doen maar dan voor een ander team. En dan liever binnen een team waar ik mij tot op zekere hoogte prettig voel dan in een team waarvan ik nu al weet dat ik daar niet blij ga worden. En toen kwam de email.

Als er dringende vacatures zijn dan worden alle teamleiders daarvan op de hoogte gebracht met de verplichting dat als ze iemand in hun team hebben die aan de vereisten voldoet, ze die persoon van de vacatures op de hoogte moeten brengen. Zodoende kreeg ik van mijn team coördinator een email met de mededeling dat ze heel erg verdrietig zou zijn als ik het team zou verlaten maar dat bijgevoegde vacatures wel heel erg bij mij zouden passen.
Ik kreeg deze email terwijl ik bezig was om mijn computer af te sluiten want einde werkdag en ik had geen zin om alles weer opnieuw op te starten. Dus de precieze inhoud van de functies weet ik niet precies. Een andere team coördinator legde mij bovenstaande uit. 

Daarnaast heb ik van hem en van de email begrepen dat het gaat om een Duitse en/of Nederlandse functie als een soort van quality manager. Nou had ik mij van de week laten ontvallen dat ik mijn huidige werk nog een jaar zou doen en dat ik dan voor mijn klant naar het Zuid-Amerikaanse team (inderdaad aan de andere kant van de oceaan) zou willen om daar de kwaliteit van het werk te verbeteren, de taak van de quality manager. Elke klant heeft met mijn werkgever een contract afgesloten met daarin de eisen waaraan wij moeten voldoen en de quality manager is degene die ervoor moet zorgen dat die eisen ook gehaald worden. Nu ik een week als backup van onze quality manager heb gewerkt is duidelijk geworden dat dit werk mij wel ligt.

Nu moet ik besluiten of ik wel of niet ga solliciteren. Ik weet dat:
- ze mij in mijn huidige team niet kwijt willen (en mijn klant ook niet)
- dat Spanje nu (nog niet) mijn thuisland is dus dat ik over waarschijnlijk een jaar of 2 ga vertrekken
- ik mij over een paar maanden ga vervelen omdat er niet voldoende werk is om mij bezig te houden
- er binnen mijn team bepaalde projecten spelen waar ik best bij betrokken zou willen zijn om het vervelen op te vangen (maar of dat mogelijk is weet ik nog niet)
- de vacature(s) mij waarschijnlijk op het lijf geschreven zullen zijn (voor zover ik dat nu kan beoordelen)

Ik vind het echter moeilijk om te voelen of ik nu in staat ben om mijn leven nog meer overhoop te gooien. Ik ben druk bezig de scheiding te verwerken en mijn privé-leven weer op de rit te krijgen. Om de stress een beetje te verminderen heb ik afgelopen concert van het koor niet meegezongen omdat ik geen tijd had om de liederen in te studeren en heb ik besloten om niet in maart 2016 mijn B2-examen voor Spaans te gaan doen. Er valt dus wel wat voor te zeggen om mijn werk gewoon te laten voor wat het is en eerst mijzelf privé weer op de rit te krijgen. Aan de andere kant heeft Française misschien gelijk als ze zegt dat een nieuwe werkomgeving en werk wat beter bij mij past gaat helpen om alles sneller te verwerken. Zij is van mening dat ik veel te intelligent ben voor het werk wat ik nu doe en dat er binnen het team misbruik van mij gemaakt wordt. Maar ik heb niet het gevoel dat zij objectief is.

Dinsdag heb ik mijn one-to-one waarin mijn functioneren besproken gaat worden. Ik was niet echt van plan om dat tot in de puntjes voor te bereiden maar misschien moet ik nu toch maar eens even wat harder nadenken en een paar "eisen" formuleren. Dit weekend zal mijn hoofd op volle toeren draaien.

2 opmerkingen:

  1. Slaap er een paar nachtjes over. Moeilijke beslissing. Hoe goed ken je jezelf dat je weet wat je wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er eerst een nacht of wat over slapen kan geen kwaad. En daarbij, als je solliciteert en het lijkt je daarna toch niet dé baan voor jou, zit je er toch ook niet aan vast toch? Wel een hele eer dat er nu al aan jou gedacht wordt en collegas je niet graag zien vertrekken. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen