maandag 7 juli 2014

Weer en eten

De kringloopwinkels zet ik op de lijst van nog te bespreken items. Vandaag staat het weer en eten op het programma.

Ik krijg veel vragen of ik last heb van het weer en hoe warm het is. Om te beginnen schijnt het weer op dit moment niet te zijn zoals het normaal gesproken is. Een paar weken terug hadden we een paar dagen flink regen en wat het koud (relatief gezien). Meestal is het vanaf mei tot en met september droog, dus die regen was in de ogen van de meeste mensen hier niet zoals het hoort. Maar volgens de voorspellingen gaat de temperatuur de komende tijd flink omhoog.

Of het door de bergen komt of niet maar 's morgens als ik naar mijn werk loop is het aangenaam met zo'n 18C. Vervolgens ben ik de hele dag aan het werk en steek ik mijn neus niet buiten de deur. Qua luchtkwaliteit zou het misschien wel goed zijn om een frisse neus te halen maar het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur is voor mij te groot dus dan blijf ik liever binnen. Als ik dan ergens tussen 17.00 uur en 18.00 uur het kantoor verlaat, is het rond de 30C en 35C. Dat is wel warm maar het valt te doen en het koelt ook redelijk snel af. Toen ik gisteren van de BBQ terugkwam in Granada was het tegen 22.00 uur alweer rond de 24C. Een teamlid beschreef het als volgt: omdat Granada in het zuiden ligt kan het er snel warm worden maar vanwege de bergen koelt het 's avonds en 's nachts ook weer behoorlijk af. En ik moet inderdaad toegeven dat ik nog geen nacht in mijn bed heb liggen draaien omdat het te warm was om in slaap te vallen. Vaak steekt er 's nachts vaak een verkoelend briesje op.

Als ik vanaf mijn werk thuis kom is het in mijn huis, ten opzichte van buiten, redelijk qua temperatuur en in ieder geval koeler dan buiten. Dus thuiskomen is hoe dan ook aangenaam. Ik merk alleen wat van de temperaturen in het weekend, als ik richting supermarkt moet om mijn wekelijkse boodschappen te halen en als ik zondag mijn neus buiten de deur zou willen steken. Indien mogelijk mijd ik de periode tussen 11.00 en 17.00 uur en ik zit erover te denken om ook op zaterdag de wekker te zetten om er zeker van te zijn dat ik zo vroeg mogelijk in de supermarkt sta. Het enige wat ik niet prettig vind aan dit weer is dat ik veel soorten eten niet meer mee kan nemen richting werk.

De taalschool heeft met ingang van deze maand mijn lesschema weer eens over de kop gegooid en in combinatie met de extra privé-les die ik had geregeld zijn mijn maandag en woensdag ineens behoorlijk gevuld en als ik dan ook nog wil sporten dan blijft er niet veel ruimte over. Dat komt in de praktijk neer op het meenemen van 2 maaltijden richting werk om niet volledig rammelend van de honger op les of sportschool aan te komen. Voor dit soort gevallen maakte ik altijd een dubbele boterham (brood is hier echt goor) met kaas en vlees en nam ik een yoghurt mee. Met dit weer is dat niet echt handig. De kaas smelt en de yoghurt hangt tegen het schiften aan. Sojamelk met fruit en havermout redt het ook amper en ik zit niet te wachten op een voedselvergiftiging.

Daarom heb ik na lang nadenken besloten terug te gaan naar het Nederlandse eetpatroon met ergens tussen 17.00 en 18.00 uur mijn warme maaltijd om vervolgens naar de activiteit te gaan die op het programma staat. Voor de Spaanse lessen gaat dat wat moeilijk omdat die nu van 18.15 tot 19.30 uur (en op woensdag ook nog van 20.00 tot 21.00 uur) zijn maar voor de andere dagen ga ik eerst eten voordat ik weer actief wordt.
Ten eerste is het na 4 maanden proberen de Spaanse tijden te benaderen heel duidelijk dat mijn lichaam het daar niet mee eens is. Dit leidt mij net iets te vaak tot snacken en vervolgens geen maaltijd meer maken. Snacken is niet goed voor mijn gewicht en geen maaltijd meer maken lijdt tot een tekort aan voedingsstoffen. Dus waar het kan, eerst eten en daarna sporten, boodschappen en wat dan ook. Met winkels die pas tegen 21.00 uur of later sluiten en een sportschool die tot 23.00 uur open is, is dat geen probleem.
Ten tweede blijft er op die manier nog iets van mijn avond over. Ik ben op zijn vroegst tegen 17.30 uur thuis, eten maken is dan nog niet nodig maar de tijd tot het avondeten is te kort om iets te ondernemen. Na het eten is het vaak al 20.30 uur of later en omdat ik over het algemeen toch rond 22.00/22.30 uur richting mijn bed ga, blijft er na het eten ook niet veel tijd meer over om iets te ondernemen. Als ik mijn avondeten naar voren trek, heb ik net als in Nederland weer een "normale" avond over.

Mocht ik van te voren weten dat ik 's avonds uit ga (met tapas of iets dergelijks) dan kan ik mijn maaltijd aanpassen in de zin dat ik dan voor een lichte salade ga (tapas is geen groente) zodat ik in ieder geval iets in mijn maag heb. Nu alleen nog iets verzinnen wat enigszins warmtebestendig is om een dag op kantoor te liggen en vervolgens nog smaakt en eetbaar is voor de dagen dat ik na werk door ga naar Spaanse les. Dan moet het helemaal goed komen.

2 opmerkingen:

  1. Heb je al eens gekeken naar een lunchbox met koelelement of heb je geen vries mogelijkheid. Laatst kwam ik dit tegen: http://www.degroenebuik.nl/product/lunchbots-thermal-blauw/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig ding maar voor mij is 500ml te klein

    BeantwoordenVerwijderen