dinsdag 30 december 2014

Het leek te doen ;-)

12 druiven bron www

Kerst is geweest, oud en nieuw staat voor de deur. Tijd om mij eens nader te verdiepen in de gewoonten hier. En ik kan daar eigenlijk heel kort in zijn, veel tradities kennen ze hier niet. De mensen gaan uit eten of eten met vrienden thuis. Daar blijven ze tot na 0.00 uur of ze gaan naar het plein voor het gemeentehuis. Ik heb tot nu toe ook niet de indruk dat hier vuurwerk wordt afgestoken.

Voor zover ik uit de tv-gids op kan maken, valt er op de tv ook niet echt veel te beleven. Het ziet er niet naar uit dat er een speciale programmering is.
De meeste zenders schakelen rond 23.45 uur over naar Puerta del Sol in Madrid en wat ik dan wel weer grappig vind, is dat elke zender zijn eigen presentatoren daar heeft zitten. Van mijn lerares Spaans had ik een stapel blaadjes gekregen met daarin een overzicht van Spaanse gewoonten en tradities in de periode van kerst tot en met Driekoningen. En daarin werd gemeld dat alle Spanjaarden massaal om 23.45 uur naar de tv zitten te kijken om op tijd druiven te eten.

Als ik in 2015 veel geluk wil hebben dan moet ik om 0.00 uur 12 druiven eten. Op zich leek mij dat niet zo heel erg ingewikkeld. 12 druiven is niet veel en ik vond het ook wel heel erg grappig dat ik in de supermarkt 12 druiven verpakt in een bakje met de opdruk van een klok kon kopen (zie het plaatje dat ik van het internet heb geplukt).

Gisteren voordat ik naar Spaanse les ging had ik even tijd om op internet te zoeken naar oud en nieuw op Puerta des Sol in Madrid. En daar deed ik een ontdekking. Je moet inderdaad om 0.00 uur 12 druiven eten maar dan wel bij elke klokslag 1. De tv heeft dan ook een teller in beeld om aan te geven hoe snel je die druiven naar binnen moet werken. Dat maakt het hele druiven-verhaal ineens wel een stuk ingewikkelder.

Het leek mij best een leuke traditie maar ik weet niet of ik dit wel voor elkaar ga krijgen. Navraag bij mijn collega's leerde mij dat er meer zijn die niet op tijd hun druiven opgegeten hebben. Dus als het mij niet lukt, dan ben ik niet de enige.

3 opmerkingen:

 1. Grappige traditie :-)
  Het zou mij nooit lukken met mijn kleine bekkie. Manlief hier zou het denk ik prima kunnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel grappig en erg commercieel dat ze dat afgepast verkopen.

  Zouden sommige mensen daar paar dagen op oefenen?

  Ik wens je een heel fijnen succesvol 2015.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bijzondere traditie. Nog oppassen geblazen dat je het leven houdt met 12 druiven in 24 seconden...
  Ik wens je een heel goed, gezond en stabiel 2015 toe!

  BeantwoordenVerwijderen