zondag 19 april 2015

Zo dus

Vandaag was er een etentje bij iemand van het koor thuis om te vieren dat we het concert hadden overleefd. Daarnaast lag er nog een reactie of op mijn eten letten niet een mogelijkheid zou zijn om gewicht kwijt te raken. Ik denk dat de beschrijving van het etentje duidelijk maakt waarom dat laatste niet eenvoudig is.

Het koor heeft 2 whatsapp-groepen: 1 voor de alten en 1 voor het hele koor. Voor het concert had ik mij al uitstekend vermaakt met de discussie of we wel of niet iets in de kleur roze moesten dragen. Na het concert werd dit voortgezet met de discussie over wie wel of niet kwam op het etentje, wie met wie mee zou rijden en wie wel of niet iets zou maken. Kon ik bij de eerste discussie nog enigszins afzijdig blijven, in de tweede werd ik wel betrokken. Ik ging niet met de bus, punt uit, ik zou met iemand mee rijden.

Als alles zou gaan zoals afgesproken, dan zou ik rond 13.30 uur opgehaald worden. Dat werd 14.00 uur. Dat werd ophalen door iemand anders, dat werd 14.15 uur. Vervolgens vertrokken we door een misverstand (aan welke kant van de rotonde staan jullie) rond 14.30 uur richting een klein gehuchtje buiten Granada. Spanjaarden zijn gewend om tegen 15.00 uur te eten maar mijn maag niet. Dus rond 12.00 uur had ik iets eenvoudigs te eten gemaakt, niet veel: verse ananas, een kop instant soep en 2 Mexicaanse tortillas. 

Ik had nog geen "ik ga eten met een groep mensen op zijn Spaans" op mijn lijstje staan. Dus ik had niet echt een voorstelling maar dat het veel zou zijn dat was van te voren wel duidelijk. Spanjaarden hechten heel veel waarde aan eten en vooral aan eten met een groep. Bovendien minstens 2 gangen.

Bij binnenkomst was er een soort van pastagerecht dat ik moest proberen (vooral vet en vlezig), een couscous salade en gazpacho van aardbeien. Daarna kwam er een grote pan (minstens 20 liter) met een soort van soep waar volgens mij minstens een half varken in stukken in was gestopt. Ik eet niet veel vlees maar ik ben geen vegetariër. Bij het zien van wat er allemaal in die soep ronddreef was ik wel heel erg geneigd om per direct vegetariër te worden. Daarna kwamen er gepofte aardappels op tafel en werd een groot stuk vlees uit de oven gehaald wat door de mannen vakkundig in stukken werd gesneden. Ik was blij dat ik een frisse salade had meegenomen.
Daarna kwam het dessert: taart, gefrituurde koekjes en andere zoete hapjes, mijn boterkoek (dat was een heel goed idee), dadels en tiramisu. Hoewel er veel overbleef, geeft dit redelijk weer hoe een Spaanse maaltijd eruit ziet. Iets dergelijks zie ik ook wel bij ons in de kantine op het werk langs komen.

Ik was rond 19.00 uur weer thuis en hoewel ik redelijk wat heb gegeten, begint mijn maag toch aan te geven dat er wel weer wat in mag. En dit is mijn grootste probleem wat eten betreft hier in Spanje. Mijn Nederlandse maag kan niet wennen aan de Spaanse etenstijden en zelfs als ik heel bewust uitzoek wat ik eet, dan nog eet ik meer dan ik in Nederland zou doen omdat het leven hier niet op Nederlandse etenstijden gebaseerd is. Op dagen zoals maandag en woensdag dat ik rond 08.00 uur mijn huis verlaat en pas laat weer terug kom, is het vaak nog wel te doen. Ik neem mijn tussendoortjes mee en 2 maaltijden en bij thuiskomst nog wat van fruit met yoghurt. Maar op andere dagen is het een stuk moeilijker. Na werk ga ik niet altijd direct naar huis want de winkels zijn hier alle avonden open, daardoor ben ik later, moet daarna snel weer de deur uit voor yoga of iets anders en dan schiet het maken van een maaltijd (al is het alleen maar een salade) er snel bij in en is een broodje met een homp kaas gemakkelijker.

Ik ben blij dat het mij nu al een paar weken lukt om mijn gewicht stabiel te houden maar iets eraf zou toch wel beter zijn.

4 opmerkingen:

 1. Erg hè? Ik herken het. Al is het bij mij maar 1 week vakantie naar Griekenland. Ik ga naar een eiland waar ik al meer dan 25 jaar kom. Dus je kent er wat mensen. En dan wordt je uitgenodigd voor de koffie. Maar ik ga zonder ontbijt niet de deur uit. Kom je op de koffie krijg je een ontbijt/ lunch. Maar dan red je het niet tot 's avonds negen uur wanneer je weer uitgenodigd bent om ergens te eten. Zo eet je altijd 1 tot 2 maaltijden teveel. Voordeel is wel dat je niet tussendoor snoept maar ja ...... wat is beter?

  Mary

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog niet op je eerdere blogje gereageerd,doe er dan maar 2 in 1. Logisch dat je alle emoties die bij een einde relatie horen nu gaat meemaken, zo af en toe relativeren en de pluspunten zien, al is dat niet altijd makkelijk. Laat alles komen en er komt een einde aan weet ik uit ervaring. Een van mijn geliefde spreuken is: Verdriet gaat voorbij, wat overblijft zijn herinneringen aan blijde en gelukkige dagen.

  Over eten: mag ik zeggen dat je nogal gefixeerd ermee bezig bent? Als je maag knort is het niet altijd nodig die weer te vullen heb ik ondervonden, het is meer de gewoonte dat je dat voelt en wil eten.

  Sinds 1 jaar doe ik het Vastendieet, dwz als ik wil afvallen eet ik 2 dagen per week niet meer dan 500 kcal en de andere dagen normaal zonder veel extra's. Groot voordeel is dat je die dagen kiest waarop het je het beste uitkomt/plannen is. De hele morgen drink ik alleen koffie en thee en pas rond 13.00 eet ik soep of omelet en in de avond wat vlees en groente. Bevalt me prima en voel me er goed bij. Het is even wennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lastig dat je tig dat je je ritme met eten nog niet helemaal kan vinden. Ik zou er juist last van hebben, omdat ik te weinig zou gaan eten. Als ik vrij ben, moet ik me er echt toe zetten om te eten, als ik werk lukt 't wel dan rammel ik om 9.00 u al (begin om 7.00u)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat de boterkoek een goed idee was :-)
  Als wij op vakantie zijn in Zuid-Europa kunnen we altijd vrij makkelijk wennen aan de etenstijden van dat land. Geen idee hoe dat kan want we doen daar niet iets speciaals voor. Komt vast van de warmte.

  Toen wij jaren geleden in Spanje waren at ik graag olijven als tussendoortje. Ik val altijd af als ik op vakantie ben. Volgens mij ben ik gewoon een gek mens :D

  Yelena Yeli

  BeantwoordenVerwijderen