zondag 17 augustus 2014

Het badhuis

Het was mijn bedoeling om eerder verslag te doen van mijn belevenissen in Lanjaron maar ik kon de foto's niet vinden die ik tijdens mijn bezoek van het dorpje genomen had. Ze stonden op mijn telefoon maar ik had geen idee hoe ik ze daar af kon halen.

Ik heb geen ervaring met kuuroorden. Komend uit Noord-Nederland was ik natuurlijk wel eens een keer naar Nieuweschans geweest en dat was een soort van dagvullend programma. Dat was dan ook wat ik soort van in mijn hoofd had toen ik mij bij  de receptie van het hotel meldde. Ik had een speciale zomeraanbieding geboekt met 3 overnachtingen inclusief ontbijt en 3 dagen behandeling. 


Ik kreeg de sleutel van mijn kamer en moest vervolgens een balie verder. Daar zaten de specialisten voor het kuuroord. Mijn gegevens werden uit een la gevist en ik kreeg mijn "behandelprogramma". Tot mijn verbazing stond alles op tijd en was het helemaal geen gebeuren wat een hele dag zou duren. Maximale behandeltijd: 1,5 uur. Op zaterdag moest ik om 11.00 uur klaar staan en de andere 2 dagen om 12.00 uur. Ik was blij dat ik voor de zekerheid een rol koekjes mee had genomen zodat ik de behandelingen niet met een rammelende maag hoefde te ondergaan.

Zaterdag tijdens het ontbijt was ik wel een van de jongeren en was het een mengeling van mensen in badjas en mensen in gewone kleding. Tegen 10.30 uur vertrok ik richting badhuis op slippers, in badpak en met badjas en blauwe beker voor het mineraalwater. Bij aankomst in het badhuis moest ik mijn eerste beker mineraalwater drinken en wachten totdat ik werd opgehaald.
Als eerste moest ik in een soort van bubbelbad met speciaal water. Roestig van kleur maar lekker warm en de bubbels waren ook super. Voor mij was het veel te snel afgelopen. Toen kwam een onderdeel dat wat minder was: op blote voeten 5 rondjes lopen over kiezelsteentjes terwijl koud water tegen mijn kuiten werd gespoten. Maar ik was niet de enige die over die steentjes liep te krukken en dan is gedeelde smart halve smart.
Wachten op de volgende behandeling die uiteindelijk wel mijn favoriet was. Ik werd in een hokje gezet waar van 3 kanten van boven naar beneden stralen water op mijn lichaam werden gespoten als een soort van massage. Regelmatig een kwartslag draaien en na 4 minuten draaien kwam er een medewerker langs en kreeg ik als aanvulling een watermassage uit een soort van brandslang.
Weer 5 rondjes over die stomme steentjes lopen en wachten op de stoomsauna. Ondertussen liters mineraalwater naar binnen werken. Na de stoomsauna nog weer 5 rondjes over de steentjes en toen was mijn programma afgelopen. Nee, niet helemaal: er stond nog verplicht relaxen.

Zondag stond het Romeinse badhuis op het programma wat op zich ook heel leuk was ware het niet dat het ijskoude water een kramp in mijn toch al pijnlijke been veroorzaakte die niet echt weg leek te trekken. Dus ik aan het einde van de dag richting balie met de vraag of dit normaal was (voor zover ik dat in het Spaans kon). Voor de zekerheid doorgestuurd richting de dokter van het badhuis, nieuwe medicijnen en een aangepaste behandeling voor maandag.

Er zijn zo'n 20 van dit soort water-
punten, allemaal voorzien van een
tekst of gedicht.

In Granada hangen ook dit soort
doeken boven de weg tegen de zon.
Ik heb wel gevraagd waarom er heksen
hingen maar niet echt een antwoord
gekregen.

Bijna overal hebben de huizen bloemen en
planten voor de deur.
Maandag zou eigenlijk bijna hetzelfde zijn als zaterdag maar omdat ik van de dokter geen koud water meer mocht hebben was het wel de massage met de brandslang, dobberen in een bad met lekker warm water en de Finse sauna. Niet verkeerd maar ik heb daardoor wel de voorhoofdsmassage gemist. Uiteindelijk vond ik de behandeling van zaterdag het leukst en ik zit erover te denken om dit vaker te doen hoewel ik dan geen gebruik kan maken van de speciale aanbieding. Het was goed om er even uit te zijn.

In de tijd die over was ben ik het dorpje een paar keer op en neer geweest. Behalve het kuuroord valt er niet veel te beleven en hangt het van souvenirwinkels, restaurants en hotels aan elkaar. En overal zijn bronnen waar je water kunt tappen. Omdat ik van mijn huisarts een medicijn had gekregen wat naast spierontspanner ook als slaapmiddel werkt, heb ik elke avond op mijn hotelkamer iets van een maaltijd genomen zodat ik tijdens het eten mijn medicijnen kon nemen en vervolgens direct in slaap kon vallen. Alles met elkaar was het een zeer ontspannend weekend en dat had ik wel even nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten