zondag 29 juni 2014

Spaanse les

Zoals beloofd, vandaag mijn verslag van 2 maanden Spaanse les.

Mijn werk vergoedt 75% van gevolgde Spaanse les mits je voor een school kiest die op hun lijst staat. En omdat bijna iedereen binnen mijn werk naar de school ging waar ik nu ook heen ga, heb ik niet veel aandacht besteed aan andere mogelijkheden. Dat had ik misschien beter wel kunnen doen. 

Ik heb op dit moment les samen met een andere Nederlandse collega. Zij is echter niet echt gemotiveerd om iets te doen omdat ze vooral bezig is met het zoeken van een andere baan, het liefst in Nederland. Ik weet niet of ze komende maand les gaat nemen dus het kan zijn dat ik in juli 5 weken privéles heb. Ik weet ook niet of privéles een verbetering zal zijn.

Simpel gezegd (en een beetje kort door de bocht) gaan de Spaanse lessen op zijn Spaans. Ik heb sterk de indruk dat de school een overeenkomst heeft afgesloten met mijn werk waardoor ze soort van de vrijheid hebben om te doen en laten wat ze het beste uitkomt. Zo wordt elke maand het rooster volledig op z'n kop gegooid als ze mensen bij elkaar in een groep kunnen zetten die eerst vanwege niveauverschillen niet samen konden. En het zou me ook niks verbazen als de lessen erop zijn afgestemd om zo snel mogelijk een groep mensen te kunnen vormen van hetzelfde niveau.
Dus elke maand is het weer een verrassing hoe mijn week er de komende maand uit gaat zien. En het kan best zijn dat ik op de eerste maandag van de maand een email krijg met de mededeling dat ik die avond les heb in plaats van woensdag.

Mijn lerares is een heel leuk mens maar ze spreekt amper Engels en verstaat het ook niet echt. Dat maakt het niet gemakkelijk om duidelijk te maken dat ik niet echt blij ben met de inhoud van de lessen en ik kan ook niet gemakkelijk sturen in de richting die ik wel wil (van mijn mede-studente heb ik alle vrijheid gekregen om de lessen naar mijn hand te zetten).

In november is op een zaterdag de mogelijkheid om examen te doen en ik wil dan heel graag examen doen op A2-niveau. Mijn lesboek geeft ook aan dat dit voor A1/A2-niveau is. Ik heb mijn lerares laten weten dat ik dit examen wil doen. Het leek er ook op dat ze dat begreep maar ze blijft doorgaan met het geven van lessen die NIET in mijn lesboek staan.
Het is heel nuttig dat ik de woorden "hoe, wie, welke, waar, hoeveel en wanneer" weet en woorden als "tussen, in, op, onder, voor en naast" zijn ook handig maar als ik dan extra oefeningen wil maken en de theorie na wil kijken dan staat dat niet in mijn lesboek.
Sterker nog, het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk waarom ik zo'n € 35,00 heb uitgegeven aan lesboeken want we hebben ze in de afgelopen 2 maanden amper gebruikt.

Omdat het niet gemakkelijk is om duidelijk te maken wat ik wil en wat ik nodig heb, loop ik nu vooral tegen het probleem aan dat ik inmiddels wel enige grammaticale kennis heb maar nog steeds niet echt in staat ben om een gesprek met iemand aan te knopen. En dat is voor mij (naast het examen) 1 van de meest belangrijke dingen om te leren. Het zal mij worst zijn hoeveel fouten ik maak in mijn werkwoordvervoegingen als ik ondanks dat toch in staat ben om mij verstaanbaar te maken. Ik wil gesprekken oefenen waardoor ik in het Spaans met de mensen van mijn breigroepje kan praten. Of meer zeggen tegen de trainer en andere mensen in de sportschool dan hallo, hoe gaat het. Of naar een concert gaan en dan met degene naast mij een gesprek aanknopen over de muziek.

Sinds kort ben ik erachter dat een aantal mensen op mijn werk buiten de officiële scholen om hun Spaanse lessen regelen bij particuliere docenten. Zij boeken sneller vooruitgang en krijgen hun lessen op maat aangeleverd voor de helft van het geld wat ik bij deze school zou moeten betalen voor privéles. Ik zit er sterk over te denken om dat ook te gaan doen. Gisteren heb ik een mail gestuurd naar een docente die flyers op het werk heeft liggen en die op internet goede beoordelingen heeft gekregen. Ik hoop dan sneller vooruitgang te boeken en daardoor ook weer meer gemotiveerd te worden om iets te doen. Want de lol om Spaans te leren is inmiddels wel een beetje verdwenen omdat ik van alles leer maar het niet in de praktijk kan brengen.
Bij deze school zou ik € 92,00 moeten betalen voor 4 privélessen per maand waarvan ik € 23,00 zelf zou moeten betalen. Bij deze docente zou ik voor 4 lessen per maand € 40,00 moeten betalen. Beter les krijgen zou mij dus maar € 17,00 per maand extra kosten. Ik hoop dan ook dat ik snel een antwoord op mijn email ga krijgen.

1 opmerking:

  1. Zijn de spanjaarden een beetje welwillend om je te begrijpen als je de werkwoorden en zinsbouw niet zo goed doet?
    Mijn ervaring is de laatste 20 jaar alleen met fransen en die zijn er zo slecht in, als de constructie en vervoeging niet geheel correct is begrijpen ze het gewoon niet, maar het zijn ook voornamelijk ouderen in het dorp die ik spreek. Alleen de buurvrouw van zelfde leeftijd is wat makkelijker, ze doet haar best en verbetert me ook zoals ik heb gevraagd.
    De eerste jaren dat we er een huis hadden heb ik diverse pogingen gedaan om beter frans te leren maar aangezien ik slecht ben in leren is dat nooit success geworden. Groepsconversatieles, priveles, schriftelijk ik kan het gewoon niet verbeteren, en heb het opgegeven.

    Ik ken wel heel veel werk en gewone woorden maar en zinnen van maken lukt me niet.
    Kan me wel goed redden in winkels, restaurants etc. maar niet met ze praten verder.

    BeantwoordenVerwijderen