zondag 18 maart 2018

Het aftellen is begonnen

Het had wat voeten en (weer) misverstanden in de aarde, maar mijn sabbatical is aangevraagd en goedgekeurd. HR wist niet zo goed wat ze ermee aan moesten dat ik mijn vakantiedagen op nam terwijl ik nog aan het werk was.

Kennelijk zijn er voor hun maar 2 opties mogelijk:
- je neemt je vakantiedagen op, op het moment  dat je wilt stoppen met werken waardoor je sabbatical pas ingaat nadat je je vakantiedagen hebt opgenomen.
Dus als je met ingang van 1 mei wilt stoppen met werken en je hebt nog 8 vakantiedagen, dan gaat je sabbatical in op 11 mei.

- je laat alle resterende vakantiedagen uitbetalen op je laatste werkdag.
De optie dat je je vakantiedagen gebruikt om in je laatste maand dat je aan het werk bent minder te werken blijkt niet gebruikelijk te zijn. Mijn managers en ik zijn nog wel even wat tijd kwijt geraakt met duidelijk te maken wat "ik" wilde. Maar goed, als alles goed is gegaan dan hebben ze het nu gesnapt. Of dat echt zo is, zullen we zien op mijn laatste werkdag.

Of er verder bij het aanvragen van mijn sabbatical dingen niet goed zijn gegaan merken we dan ook. Op zijn minst zou je van een bedrijf wat veel buitenlanders in dienst heeft verwachten dat er een Engelse vertaling beschikbaar is van de papieren die je moet invullen en ondertekenen. Dat bleek verkeerd gedacht. Het document waarmee ik de sabbatical aan moest vragen was in het Spaans en geen vertaling of handleiding beschikbaar. Nu is mijn Spaans na 4 jaar wonen in Spanje wel dusdanig dat ik de grote lijnen kan snappen maar dat wil nog niet zeggen dat ik in detail snap wat er staat. En zeker bij het invullen van de dagen/termijn van de sabbatical zit er nog wel een verschil in tussen "tot en met" of "tot".

De managers van mijn managers waren er heel snel van overtuigd dat ik vervangen moest worden dus binnen een uur nadat ik mijn verzoek tot sabbatical had ingediend was de vacature geopend en goedgekeurd. Er zijn zelfs al een paar gesprekken geweest, dus met een beetje mazzel kan ik op mijn 4 vrijdagen in april mijn kennis overdragen aan de nieuwe collega. Het is hoe dan ook duidelijk dat ik niet meer bang hoef te zijn dat ik terug moet komen in mijn oude plek.

Dus nog 12 dagen en dan houdt het op. 8 dagen in maart (vanwege Pasen) en 4 vrijdagen in april. Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik echt voor bijna 5 maanden van mijn werk verlost ben. Tijd die ik moet en ga gebruiken om mijn leven weer op zijn pootjes te zetten.

In april en mei ga ik mij bijna fulltime storten op mijn cursus. Ik had de hoop dat ik de gemiste tijd in zou kunnen halen door ook op de morgen naar de school te gaan maar de ochtendcursussen zitten vol dus dat is helaas niet mogelijk. Het zal dan neerkomen op zelfdiscipline om mijzelf in de ochtend op tijd mijn bed uit te sturen en achter de naaimachine te zetten om dan 's middags naar school te gaan, uitleg te vragen over waar ik 's morgens tegenaan ben gelopen en die dingen te doen waarvoor ik mijn lerares nodig heb om het "stomme" werk thuis te doen. Het is zonde om een middag (geen idee of van 16.00 - 21.00 onder middag valt) bezig te zijn met het met de hand zomen van een kledingstuk. Dat is iets wat thuis ook kan. Controleren of het patroon goed getekend is voordat ik de stof knip, is iets waarvoor ik wel mijn lerares nodig heb. Om maar even een simpel voorbeeld te geven.


Er staat in die periode ook een bezoekje naar de speciale stoffenwinkel in Antequera op de planning. Nadat de 3 kledingstukken die ik voor module 4 moet maken af zijn, wil ik met mijn lerares en overzicht maken van de resterende projecten en een grove berekening maken van hoeveel stof ik daarvoor nodig heb. Met dat boodschappenlijstje ga ik dan naar deze stoffenwinkel. Wat deze stoffenwinkel zo speciaal maakt is dat ze restanten opkopen bij de grote mode-ontwerpers zoals Dior en dergelijke. Tenminste, dat is wat mijn mede-cursisten zeggen waardoor je er stoffen vindt die je niet snel elders tegenkomt. Wat ik aan stoffen bij 1 van mijn mede-cursisten gezien heb, lijkt het wel de moeite waard.
Het idee was om met de hele school op een zaterdag naar deze stoffenwinkel toe te gaan maar dat is nog steeds niet gepland. Ik heb ontdekt dat ik er met de bus kan komen en een retourtje kost rond de € 15,00. Misschien ook met de "trein", dat is iets wat ik nog moet onderzoeken. Trein tussen aanhalingstekens want Granada is al sinds 2012 niet per trein bereikbaar. Er rijden bussen van Granada naar het station in Antequera en misschien hebben die een betere frequentie dan de normale busdienst. 


Na mei volgen 3 maanden volledig vrij en ik ben met een coach bezig om die maanden een beetje structuur te geven om te voorkomen dat ik 3 maanden loop te lanterfanten om dan eind augustus te ontdekken dat mijn tijd heb lopen verdoen. Bijkomen van 4 jaren hard werken en het afbouwen van de medicijnen die ik nu nog steeds slik vanwege de menopauze staat zeker op het lijstje. De rest moet nog ingevuld worden met de juiste mix van ontspanning, sociale dingen en "nuttige" dingen.
En hoewel ik er een bloedhekel aan heb, ben ik bang dat ik er niet aan ga ontsnappen dat een grondige schoonmaakbeurt van mijn huisje op het lijstje terecht gaat komen ;-).

Maar goed, nog 8 dagen tropenrooster en dan 1 maand bijna volledig vrij om vervolgens 4 maanden onbetaald verlof te hebben. Het einde is in zicht en gaat vast sneller dan gedacht.

1 opmerking:

  1. Wat is er gebeurd met je plannen om Engelse les te gaan geven in een ander land? De cursus waar je nu naartoe gaat, is volledig nieuw voor me. Heb je nu nog plannen om ander werk te zoeken?

    BeantwoordenVerwijderen