vrijdag 15 april 2016

Is dit Spaans?

In mijn vorige berichtje schreef ik dat ik een Spaanse vrouw had leren kennen. Inmiddels is mij duidelijk geworden dat ze geen gemakkelijk leven heeft gehad en dat ze niet veel geld heeft. Ze bezoekt een apostolisch kerkgenootschap en zamelt kleren in voor mensen die ook naar die kerk gaan en het nog minder breed hebben dan zijzelf. Ik zal heel eerlijk zijn dat ik haar er wel van verdenk dat ze dingen die ze zelf kan gebruiken uit de stapel vist, voordat ze de kleding doorgeeft. Dat maakt ook niet zoveel uit.

Afgelopen maandag kreeg ik van mijn lerares Spaans een zak met kleding die zij niet meer wil dragen dus stuurde ik Spaanse vrouw gisteren een berichtje. Kwam er een berichtje terug: kan ik bij je komen slapen want ik kan mijn huis niet in. Een van mijn problemen is dat ik te aardig ben dus als ik iemand kan helpen met een bed voor een nacht, ook al ken ik die persoon nog niet zo goed, waarom niet. Vervolgens belde ze mij op en kreeg ik een deel van het verhaal te horen maar zeker via de telefoon heb ik een probleem met het verstaan van het Spaans dus veel snapte ik er niet van.

Ik stuur een berichtje naar Lerares Spaans: Spaanse vrouw komt bij mij slapen. Er is iets met de persoon aan wie ze een kamer verhuurt en nu kan ze niet in haar huis want die huurster is er nog en er is ook iets met de politie. Lerares Spaans in paniek. Ik kon toch niet zomaar iemand die ik nog niet zo goed ken, uitnodigen om in mijn huis te komen slapen. Gevolg: ik onzeker. En als ik onzeker ben, ga ik nog meer mensen vragen.
De volgende groep die ik benaderde waren de alten van het koor. Die waren minder negatief maar waren ook niet overtuigd dat ik de juiste beslissing had genomen.
Vervolgens moest mijn werk-team eraan geloven en die vonden het helemaal niet raar (mijn team lead heeft regelmatig mensen in haar huis die op de bank slapen). Ik moest alleen ervoor zorgen dat het niet langer dan 1 nacht zou zijn.

Spaanse vrouw stond gisteravond rond een uur of half tien op de stoep en dit was haar verhaal: Omdat ze geld nodig heeft, verhuurt ze illegaal kamers. Als mensen komen huren dan zegt ze direct dat er geen contract zal zijn en dat de mensen zich niet bij de gemeente kunnen inschrijven. Nu blijkt 1 van haar huursters het daar niet mee eens te zijn en omdat die vanaf 14.00 uur begint met het drinken van bier is dat ietwat uit de hand gelopen. Omdat Spaanse vrouw haar de huur niet terug wil geven (huurster had twee Engelse studenten die op schoolreis waren de deur uitgejaagd waardoor Spaanse vrouw inkomsten misliep en nu misschien geen studenten op schoolreis meer mag ontvangen), begon huurster te schelden en dreigen en pakte haar mobiel om de politie te bellen. 
Hoe en wat precies weet ik niet maar als ik het goed heb begrepen heeft Spaanse vrouw een voorwaardelijke gevangenisstraf boven haar hoofd hangen omdat ze ooit mee heeft gedaan aan een uit de hand gelopen demonstratie. Dus toen huurster de politie ging bellen, is ze het huis uitgerend met als gevolg dat huurster het huis voor zich alleen had en Spaanse vrouw op straat stond. Ze heeft de hele week bij diverse vrienden en bekenden op de bank geslapen. Op haar werk heeft ze dagelijks gedoucht en haar kleren gewassen want ze had, behalve haar handtas, niks meegenomen.

Vandaag gaat ze met een goede vriend naar haar huis om te zien of huurster weg is en hoe die in haar huis heeft huisgehouden. Daarna gaat ze de sloten vervangen zodat huurster er niet meer in kan en dan zien we wel wat er verder gaat gebeuren. Ik hoop voor haar dat ten eerste de huurster inderdaad niet meer in het huis is en ten tweede dat de schade meevalt.
Vanavond zou ze me bellen om te vertellen hoe het gegaan is. Ik weet niet of ik op kan nemen omdat ik extra koorrepetitie heb en eerlijk gezegd weet ik ook niet of ik haar te woord wil staan omdat ik liever niet heb dat ze hier weer komt slapen.
Ik vind het niet erg als ze hier door de week komt slapen (hoewel ik dat niet elke dag wil) omdat ze op dezelfde tijd met haar werk begint als ik. Maar voor het weekend vind ik het teveel. 

Maar ik zit me nu wel af te vragen of dit ook Spaans is? Illegaal verhuren is zeker Spaans, daar hoef ik niet over na te denken. Maar mensen die regelmatig in je huis komen slapen omdat ze geen dak boven het hoofd hebben?

1 opmerking: