woensdag 6 januari 2016

Af en toe...

Af en toe word ik er wel eens moe van dat ik mij regelmatig in situaties bevind die ik niet gewild of voorzien had, alleen omdat mijn Spaans niet voldoende is en de cultuur hier toch anders is. Soms is het lachwekkend, soms ongemakkelijk en soms op het randje van gevaarlijk (dat laatste vooral als het mannen betreft). 

Deze keer betrof het oud-en-nieuw. Koor-man had mij uitgenodigd voor een feest bij hem thuis. Wat ik echter niet doorhad, was dat hij mij de zaterdag dat we naar het concert waren geweest, had verteld dat er geen feest was. De dag voor oud-en-nieuw kwamen we beiden tot de ontdekking dat ik het niet goed had begrepen (of dat het niet duidelijk was uitgelegd, soms heb ik wel eens het gevoel dat dingen op mijn kennis van het Spaans worden geschoven terwijl dat niet geheel het geval is). Mij maakte het niet uit maar koor-man voelde zich vervelend. Hij zou oud-en-nieuw vieren bij zijn broer en heeft toen zijn uiterste best gedaan dat ik ook mocht komen.

Dus de 31-ste ging ik eten bij de broer van koor-man, de vriendin van broer, een Argentijn, 2 andere vrijgezelle mannen en koor-man. Broer, koor-man en vriendin in de keuken en ik werd voor de tv gezet in de woonkamer want ik was gast. De 2 vrijgezelle mannen kwamen binnen en hadden alleen maar oog voor elkaar en hun mobiel (ook tijdens het eten). Argentijn kwam te laat en was de jongste van het stel. Als dank voor de uitnodiging had ik een huzarensalade gemaakt dus het voorgerecht bestond uit mijn salade en gamba's. Vervolgens was er iets van gevulde kip met ijs na. 

Vriendin zat openlijk met Argentijn te flirten, de vrijgezelle mannen waren druk bezig met hun mobiel, broer zat koor-man openlijk te beledigen door alle slechte eigenschappen van hem op te noemen om vervolgens een poging te doen om koor-man en mij te koppelen en koor-man hield hele monologen waar niemand naar luisterde en waar ik al helemaal geen touw aan vast kon knopen. Ik voelde mij heel erg ongemakkelijk.

Rond kwart voor 12 was iedereen ineens druk bezig om jassen en tassen te pakken en stapten we in de auto richting Granada. Ik was er al bijna zeker van dat we om 12.00 in de auto zouden zitten en heel oud-en-nieuw zouden missen. We kwamen uit bij een bar in Zaidin (een wijk in Granada) waar broer eigenaar van bleek te zijn. Er was nog net voldoende tijd om de druiven voor te bereiden, voor elke klokslag 1 druif, en via de mobiel van 1 van de 2 mannen hebben we druiven gegeten en elkaar gelukkig nieuwjaar gewenst.

Na de druiven kwam koor-man met de vraag of ik de avond in de bar wilde doorbrengen of dat ik op Plaza Carmen wilde gaan kijken, dat is het plein waar op kosten van de gemeente  traditioneel oud-en-nieuw wordt gevierd in het centrum. Mij maakte het niet uit en het leek mij geen gek idee om koor-man uit dit gezelschap te halen. Dus ik koos Plaza Carmen waar we op ons gemak heen zijn gewandeld, een rondje plein hebben gedaan en daarna ben ik netjes voor de deur van mijn huis afgezet. 

Ik geloof dat ik vooral medelijden met koor-man heb. Het is een hele aardige man maar met zijn 63 jaar te oud voor mij. Daarnaast is hij behoorlijk religieus en conservatief. Dingen die ook niet goed samen gaan met mij. Maar hij gedraagt zich als een heer (wat ik na maandag niet van Spaanse man kan zeggen) en volgens mij is hij vooral eenzaam en grijpt hij elke mogelijkheid aan om maar niet alleen thuis te hoeven zijn. 

Wat Spaanse man betreft, hij zal wel dronken zijn geweest. Hij vond het kennelijk nodig om mij uit de tent te lokken op het gebied van seks, dus voordat ik maandag naar mijn werk ging waren al heel wat ontoepasselijke berichtjes gestuurd waarbij ik mijn best heb gedaan om die zo goed mogelijk te pareren en van repliek te dienen. Volgens mijn lerares Spaans ben ik vooruit gegaan maar heb ik mijzelf toch in een moeilijke positie gebracht met bepaalde antwoorden (taal, cultuur en onervarenheid). Met als gevolg dat ik het wel heb even met Spaanse man. Het is niet mijn schuld dat ik niet veel ervaring op dat gebied heb, gecombineerd met een paar vervelende ervaringen. Ik kan het dan ook niet waarderen dat iemand mij willens en wetens in een spel betrekt waarvan hij kan weten dat ik daar niet goed in zal zijn.

Dus ik ga mij de komende periode gezellig in mijn eentje vermaken, zonder mannen en uitgaan. In februari heb ik mijn C1-examen Engels en ik heb nog wel wat studie te verrichten.

3 opmerkingen:

  1. Lastig hoor! Dat opnieuw beginnen. Volgens mij is het Qua liefde wat makkelijker wanneer je het wat noordelijker zoekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je maakt wel heel wat mee op deze manier. En inderdaad niet erg prettig gevoel dat er een beetje gemanipuleerd wordt omdat je de finesses van taal en cultuur niet voor 100% kent. Dat is gewoon niet aardig.

    BeantwoordenVerwijderen